dimarts, 7 d’octubre del 2008

El petroli en la societat moderna

El petroli:

El petroli és una mescla complexa heterogènia d'hidrocarburs, compostos formats per hidrogen i carboni. Difereixen molt entre si, des de groguencs i líquids a negres i viscosos. Aquestes diferències són degudes a les relacions entre els tipus d'hidrocarburs. És un recurs natural no renovable, i actualment també és la principal font d'energia als països desenvolupats.

Els components químics del petroli se separen i s'obtenen, per destil·lació, diferents productes, entre altres: propà i butà(GLP), gasolina, querosè, dièsel, fueloil, olis lubricants, asfalts, carbó de coc, etc.

El petroli apareix generalment associada a grans bombolles de gas natural, en jaciments tancats durant milers d'anys sota terra, coberts pels estrats superiors de l'escorça terrestre.

Utilitats del petroli:

Els productes que un cop sortits de refineria ja no patiran cap modificació, són:

Gas butà i propà: GLP (gasos liquats del petroli) s'usen com a combustible industrial o per fer funcionar els gasodomèstics dels habitatges.
Èter del petroli: s'usa com a dissolvent.
Benzina: combustible per a motors d'explosió.
Querosé: combustible per a motor d'aviació.
Gas-oil: combustible per a calefaccions i motors dièsel.
Olis lubricants: utilitzat per lubricar, principalment els motors.
Ceres parafines: emprat per fer espelmes, llumins, lubricants...
Fuel: combustible per a centrals tèrmiques per produir electricitat.
Asfalt: usat com a revestiment d' anithumitat, i barrejat amb sorra, s'usa de paviment per terres, normalment de carreteres.

En el procés de craqueig catalític (procés que accelera les reccions químiques), el cru es divideix davant d'un catalitzador dividit finament. Això permet la creació de diferents hidrocarburs que després es combinen de nou obtenint un producte al nostre gust (normalment es fa amb un elevat nombre d'octanatge per motors de molta potència). La fabricació d'aquests productes ha donat lloc a la immensa indústria petroquímica que aprofita aquesta possibilitat per crear una gran diversitat de productes tal i com alcohol, detergent, cautxú sintètic, glicerina, fertilitzants, sofre, dissolvents i matèries primes per fabricar medicines, nylon, plàstics, pintures, poliésters, additius i complements alimenticis, explosius...

Procés d'extracció del petroli:

Localitzar el jaciment:



Els geòlegs analitzen ones sísmiques per buscar estructures geològiques que puguin haver format reserves de petroli. Els mètodes "clàssics" inclouen la realització de petites explosions a la zona on es busca, per tal d'observar la resposta que reben els sismògrafs, i que aporta informació sobre l'estructura geològica de les capes inferiors del subsòl. Tanmateix, hi ha mètodes "passius", que extrauen i interpreten la informació que reben de les ones produïdes per moviments sísmics que es donen naturalment.



Extracció:

1r) Normalment, el petroli brolla a la superfície. Grans quantitats de gas natural, de fuel gasós i d'aigua estan presents a la trampa de petroli, fet que facilita la pujada d'aquest, barrejat amb aquests altres elements.

2n) En la segona fase d'extracció l'explotació s'ajuda de diverses tècniques i mètodes per continuar amb el procés quan la pressió de sortida és baixa. El més freqüent és la utilització de bombes d'extracció especials. Altres tècniques consisteixen en la injecció, a l'interior de la reserva, de fluids que desplacen el petroli cap al forat de sortida.

3r) La tercera fase cerca reduir la viscositat del petroli que hi ha a la trampa per tal de facilitar la seva circulació cap a la superfície. Els mètodes d'extracció tèrmica del petroli consisteixen en escalfar-lo, per tal que sigui més fàcil de xuclar. El més comú d'aquests mètodes és la injecció de vapor d'aigua.

Refinament del petroli:


El procés que dóna lloc a productes útils a partir del petroli és el refinament. Aquest té lloc a les plantes petroquímiques (refineries). Les fases que es fan en una refineria són:



1) Netejar el petroli cru abans de que sigui conduit a les unitats de fraccionament.



2) Es duu a terme el procés de destil·lació, a l'anomenada torre de destil·lació que pot arribar a mesurar uns 50 metres.



3) El cru s'escalfa a uns 320-340ºC i es converteix en gas, aquest va pujant per la torre a mida que els diferents components arriben al seu punt d'ebullició i segons van pujant es van refredant i condensant a diferents nivells (platets). Un cop condensats es van recollint els diferents productes:



- Gas liquat del petroli (GLP): a la part superior de la torre.
- Benzina.
- Querosè.
- Gasoil.
- Residus utilitzats per a fabricar fuel-oil, olis lubrificants i quitrà.

9 comentaris:

Loubna ha dit...

Loubna ii Judiit: Està ben explicat i organitzat, però li falta viiiiiidaaaaa que m'adormo.

Pochi Poom ha dit...

Hola. M'ha agredat el disseny del vostre bloc. Esta ven estructurat i la informació és bona.

Loubna ha dit...

Loubna: Està molt bé, però crec que pot haver-hi vocabolari que no s'entengui, com per exemple: Gasodomèstics.
Crec que haurieu de posar el significat de les paraules que creieu que podrien resultar un problema per entendre la resta del text.
Però està molt bén ja que o hi he vist cap falta d'ortografia.

Infoweb ha dit...

Molt interesant, segur que li serveix a algu per estudiar

Victor ha dit...

Ben treballat, segiu aixi nois molt be ¬¬

ari ha dit...

arii, blanca, irene; està molt ben estructurat :D

Gemma ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Gemma ha dit...

Molt bé.

Casas El Pichuky ha dit...

Ven aqui Judith que te despierto de un pollazo!